Drukbestanden: Ik wil dat DrukSTIJL mijn drukwerkbestanden maakt

KAN DRUKSTIJL OOK EEN ONTWERP VOOR MIJ MAKEN OF EEN DRUKWERKBESTAND OPMAKEN?

 

Jazéker kan dat! Wij kunnen je bij alles helpen en hiervoor vragen wij niet de hoofdprijs, zoals bij vele reclamebureau's.

Het moet tenslotte nog een beetje leuk blijven. Zéker wanneer je nét bent gestart met een bedrijfje en je je eerste drukwerkjes nodig hebt.

Je hebt nog niets, je moet nog beginnen. Wij doen graag aan "gunnen", want we moeten het met z'n allen zien te rooien. Daarom helpen wij je graag!

 

Even je logo opfrissen? Omzetten naar een beter bestand?

Vaak kan dat zelfs voor niets. Uiteraard moet het allemaal wel een beetje reëel blijven; wij kunnen helaas niet uren lang gratis met iets bezig zijn. Dáárvoor zijn we nét iets te druk, maar wij vinden het geweldig om mensen te kunnen helpen, om mee te denken, ideeën aan te dragen.

Ontwerpjes of een opmaak voor een printklus maken wij in no-time. Korte lijntjes en vooral samenwerken om tot iets moois te komen.

 

OPMAAKKOSTEN

Even iets snel opmaken? Geen onzinnige (hoge) starttarieven.

Énkel de wérkelijke tijd die ergens in wordt gestoken (vaak slechts maar een deel) belasten wij, áltijd vooraf in overleg, door.

Vaak kost iets maar 10 minuten tijd en dan gaan we natuurlijk niet een uur doorbelasten! DrukSTIJL werkt met prijzen per minuut van € 0,85 en sowieso áltijd vooraf in overleg.

 

Wat heeft DrukSTIJL van je nodig om een opmaak te doen voor bijvoorbeeld een flyer, folder of visitekaartje?

Van jou hebben wij de input nodig: zoals teksten, logo's en afbeeldingen. Vaak heeft een klant al wel een bepaald beeld van hoe iets moet worden en dan kan een simpele schets ons het werk eenvoudiger maken (wat ook weer tijd en kosten kan besparen). Wij kunnen het dan professioneel uitwerken.

Uiteraard kunnen wij ook een compleet nieuw en uniek design voor je maken.


In álle gevallen hebben we van te voren altijd even persoonlijk contact om jouw wensen door te nemen!
UITLEG VERSCHIL TUSSEN RGB, CMYK EN PMS

Zijn de kleuren op je scherm heel anders dan op papier? Dat kan. Kleuren op je beeldscherm zijn geen betrouwbare referentie voor kleuren in drukwerk. Dat komt door de verschillende kleursystemen: RGB, CMYK, PMS of Pantone. Geen dagelijkse kost voor de meeste ondernemers. Daarom, deze beknopte routebeschrijving door het oerwoud van kleursystemen. Met handige kleurvertaler!

Als je niet dagelijks met kleursystemen werkt en je wilt toch dat je gedrukte ontwerp er straks hetzelfde uitziet als het ontwerp op je scherm, hoe bepaal je dan de juiste kleur? Om dat helder te maken moet je eerst het verschil weten tussen de verschillende kleursystemen.


Wat zijn RGB-kleuren?

Dit kleursysteem bestaat uit rood, groen en blauw. Ook wel lichtkleuren of monitorkleuren genoemd. RGB-kleuren zijn geen drukkleuren, het zijn kleuren die bronnen zelf produceren. Bronnen als computerschermen, videoapparatuur, beamers of tv-schermen. Ze werken met licht. Als je deze drie kleuren ‘op elkaar legt’ ontstaat er wit. Zodra je je RGB-bestand wilt laten drukken zal je het eerst om moeten zetten naar CMYK-kleuren.

Houd er rekening mee dat de kleuren op je beeldscherm nooit een referentie zijn voor de gedrukte kleuren. Kleuren zijn op elk beeldscherm anders, omdat ieder scherm weer anders staat ingesteld.


Wat zijn CMYK-kleuren?

Dit kleursysteem bestaat uit de 4 basis drukkleuren cyaan, magenta, geel en zwart [ook wel Key genoemd]. Dit kleurmodel staat gelijk aan Full Colour drukwerk. Bijna elke kleur is hierin na te bootsen. Full Colour heet afgekort FC en dit CMYK-kleurmodel wordt gebruikt voor druk en print.


Wat zijn PMS-kleuren?

PMS staat voor Pantone Matching System. Dit gecertificeerde kleursysteem bestaat uit ongelooflijk veel voorgemengde inkten. Drukkers hebben legio emmers met deze inkten staan die ieder hun eigen nummer hebben. Over de hele wereld ziet PMS 2935 er precies hetzelfde blauw uit. In een drukkerij wordt dus naast CMYK ook PMS gebruikt. Het hangt van de wens van de klant af welk kleursysteem er door de ontwerper wordt gebruikt en ook hoe groot het budget van de klant is, want…


Waarom is PMS duurder dan CMYK drukwerk?

Drukkers kunnen met CMYK meer werk combineren op de pers dan met PMS-drukwerk. FC-Visitekaartjes kunnen makkelijk tegelijk met een FC-brochure gedrukt worden. Dit scheelt enorm veel tijd. PMS is per order afhankelijk en na iedere PMS-drukgang moet de pers schoongemaakt worden. Doordrukken is daarom goedkoper en minder werk.


Waarom ziet mijn drukwerk er toch anders uit?

Ondanks dat je met kleuren heel zorgvuldig te werk gaat, dan nòg kan drukwerk er anders uitzien. Er zijn verschillende factoren die hierbij kunnen meespelen. Bijvoorbeeld als het werk in RGB is opgemaakt en daarna wordt omgezet naar CMYK zie je kleurverschil ontstaan. Dit heeft te maken met het kleurbereik van het RGB-kleurprofiel die groter is dan het CMYK-kleurbereik.

Een andere factor is het gebruikte papiersoort. Uncoated papier [of ongestreken papier] neemt meer inkt op dan coated papier [gestreken papier] waardoor het ontwerp donkerder kan ogen. Gelukkig heeft het PMS-kleursysteem hier al rekening mee gehouden door verschillende kleurwaaiers uit te geven. 2 ervan zijn de Pantone Solid Uncoated en de Pantone Solid Coated waaiers.


Kleurvertalers

Samengevat hoef je je dus minder zorgen te maken over de kleuromzetting van drukkleuren naar webkleuren omdat het kleurbereik van webkleuren groter is dan van drukkleuren. Andersom is het soms wel een Holy Grail om uit te zoeken welke PMS-kleur of CMYK-kleur er bij mijn RGB-kleur matcht. Gelukkig zijn er handige kleurschema’s die je precies de juiste kleurvertaling leveren. Een ervan vind je bijvoorbeeld op: http://rgb.to/

Van vrijwel elk kleurenplatform kan je de juiste omzetting verwachten. Tik bijvoorbeeld de volgende 3 RGB-waardes in 114, 137 en 163. Klik op de knop ‘Color is RGB?’ om te bevestigen et voilà, er verschijnen kleurvertalingen naar legio kleursystemen zoals PMS en CMYK.


Er zijn veel kleurschema’s die je prima op weg helpen. Maar let er wel op dat deze kleurenschema’s handige tools zijn, maar helaas geen garantie voor een een-op-een benadering.

Wil je iets bestellen? Heb je een vraag?

Alle bestellingen gaan via persoonlijk contact.


Stuur gerust een e-mail naar info@drukstijl.nl of stuur een WhatsApp-bericht naar 0654644326.


Prijzen gelden alléén bij aanlevering van kant-en-klare drukbestanden volgens de opmaakinstructies.

Hulp nodig bij de opmaak van je drukbestand? Dat is vaak al mogelijk vanaf € 13,50 (bij inlevering van volledige tekst incl. benodigde logo´s en/of afbeeldingen) en een uniek ontwerp door DrukSTIJL kan al vanaf € 27,00. Wil jij, om kosten te besparen, zélf je kant-en-klare drukbestanden aanleveren? Lees daarover HIER meer!


Prijzen zijn exclusief BTW - Prijswijzigingen áltijd onder voorbehoudLees onze VOORWAARDEN op de website. Privacyverklaring.

BETALINGEN VOORAF VIA FACTUUR/IDEAL


VERZENDINFO: Verzendkosten (binnen NL) zijn: € 7,95 pér bestelmoment*, dus óók als je meerdere drukwerkproducten op hetzelfde moment besteld (m.u.v. bordmaterialen en spandoeken*)! Producten worden, mogelijk, wél op verschillende momenten bezorgd.

ovdd dronten drukstijl
drukwerk drukstijl videostijl dronten lelystad