Drukbestanden: Ik wil zélf mijn drukwerkbestanden maken en aanleveren

OPMAAK- EN AANLEVERINSTRUCTIES

Voor als je zélf de opmaak van je drukwerk wilt verzorgen

 

...een paar simpele dingetjes om rekening mee te houden om zo de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen...


LET OP! Wij krijgen heel vaak bestanden die gemaakt zijn in Canva. Wij weten niet wat Canva aan jullie beloofd, maar drukbestanden gemaakt in Canva geven non-stop problemen. DrukSTIJL ként het programma niet en DrukSTIJL kan geen tips of tricks geven over Canva (hiervoor moet je mogelijk op YouTube of iets dergelijks jezelf e.e.a. zien aan te leren). DrukSTIJL (en alle andere drukkers) geven klanten de gelegenheid om eigen drukbestanden aan te leveren om zo kosten te kunnen besparen. DrukSTIJL kán geen bestanden uit Canva bewerken. Wij kunnen wél het ontwerp namaken, zodat je echt professioneel drukwerk kunt verwachten, maar daar zijn uiteraard kosten aan verbonden.

 

JOUW KANT-EN-KLARE DRUKBESTANDEN HEBBEN WIJ NODIG IN .PDF-FORMAAT

Let er op dat de PDF op de juiste manier wordt opgeslagen!

Photoshop is niet het juiste programma om drukwerkwerkbestanden in op te maken!


BELANGRIJK: zet de teksten van het ontwerp om naar lettercontouren! (verwar dit niet met het insluiten van lettertypes).

Wanneer je tekst omzet naar lettercontouren ziet het opmaakprogramma de tekst als vector (dus als afbeelding). Hiermee weet je zéker dat je drukwerk er uit ziet zoals je het hebt opgemaakt.

In Adobe Illustrator en InDesign kun je tekst omzetten naar lettercontouren door in het opmaakprogramma de tekst te selecteren en vervolgens in de menubalk te klikken op "Tekst" > "Lettercontouren".


Bij het wegschrijven naar PDF heet dit in de verschillende opmaakprogramma's vaak anders!


INKSCAPE: opslaan als; kies PDF, vink "tekst naar paden omzetten" aan

CORELDRAW: publiceren naar PDF, instellingen; voorwerpen; vink "alle tekst naar krommen exporteren" aan

 

Enkele opmaakrichtlijnen

(er zijn OPMAAKTEMPLATES beschikbaar!)

Voor drukwerk, zoals flyers en visitekaartjes, moet je zorgen voor rondom 3 mm extra beeld. Dit is waar jouw drukwerk wordt afgesneden tot het eindformaat (zo voorkom je bijvoorbeeld lelijke witranden).

Zorg er ook voor dat de belangrijkste teksten e.d. 5 mm binnen het uiteindelijke formaat komen te staan (zo voorkom je dat er tekst verdwijnt na het schoonsnijden tot het eindformaat).


VOOR ÁL HET DRUKWERK GELDT: GEEN SNIJLIJNEN!

 

Opmaaktemplates

DOWNLOAD ZE HIER

 

GROTE BESTANDEN TE VERSTUREN?

Dat kan bijvoorbeeld via www.wetransfer.com (gebruik dit emailadres: info@drukstijl.nl).

 

GRATIS bestandscontrole

DrukSTIJL kijkt uiteraard, voor zover mogelijk, GRATIS de aangeleverde bestanden na. Waar mogelijk helpen wij de bestanden, indien nodig, aan te passen óf geven advies over hoe dit zélf aan te passen. Soms moeten bestanden worden geschaald naar het gewenste formaat. Als de opmaakverhouding goed is doet DrukSTIJL dit automatisch voor je (let op: dit kán inhoudelijke problemen opleveren m.b.t. de stand van de opmaak). Alleen bij een opmaakverhouding die totaal anders is dan het gewenste drukwerk zal DrukSTIJL dit natuurlijk niet schalen.

 

Tóch de opmaak door DrukSTIJL laten verzorgen?

Geen probleem! Klik eerst even op déze link of neem gerust, vrijblijvend contact op.UITLEG VERSCHIL TUSSEN RGB, CMYK EN PMS

Zijn de kleuren op je scherm heel anders dan op papier? Dat kan. Kleuren op je beeldscherm zijn geen betrouwbare referentie voor kleuren in drukwerk. Dat komt door de verschillende kleursystemen: RGB, CMYK, PMS of Pantone. Geen dagelijkse kost voor de meeste ondernemers. Daarom, deze beknopte routebeschrijving door het oerwoud van kleursystemen. Met handige kleurvertaler!

Als je niet dagelijks met kleursystemen werkt en je wilt toch dat je gedrukte ontwerp er straks hetzelfde uitziet als het ontwerp op je scherm, hoe bepaal je dan de juiste kleur? Om dat helder te maken moet je eerst het verschil weten tussen de verschillende kleursystemen.


Wat zijn RGB-kleuren?

Dit kleursysteem bestaat uit rood, groen en blauw. Ook wel lichtkleuren of monitorkleuren genoemd. RGB-kleuren zijn geen drukkleuren, het zijn kleuren die bronnen zelf produceren. Bronnen als computerschermen, videoapparatuur, beamers of tv-schermen. Ze werken met licht. Als je deze drie kleuren ‘op elkaar legt’ ontstaat er wit. Zodra je je RGB-bestand wilt laten drukken zal je het eerst om moeten zetten naar CMYK-kleuren.

Houd er rekening mee dat de kleuren op je beeldscherm nooit een referentie zijn voor de gedrukte kleuren. Kleuren zijn op elk beeldscherm anders, omdat ieder scherm weer anders staat ingesteld.


Wat zijn CMYK-kleuren?

Dit kleursysteem bestaat uit de 4 basis drukkleuren cyaan, magenta, geel en zwart [ook wel Key genoemd]. Dit kleurmodel staat gelijk aan Full Colour drukwerk. Bijna elke kleur is hierin na te bootsen. Full Colour heet afgekort FC en dit CMYK-kleurmodel wordt gebruikt voor druk en print.


Wat zijn PMS-kleuren?

PMS staat voor Pantone Matching System. Dit gecertificeerde kleursysteem bestaat uit ongelooflijk veel voorgemengde inkten. Drukkers hebben legio emmers met deze inkten staan die ieder hun eigen nummer hebben. Over de hele wereld ziet PMS 2935 er precies hetzelfde blauw uit. In een drukkerij wordt dus naast CMYK ook PMS gebruikt. Het hangt van de wens van de klant af welk kleursysteem er door de ontwerper wordt gebruikt en ook hoe groot het budget van de klant is, want…


Waarom is PMS duurder dan CMYK drukwerk?

Drukkers kunnen met CMYK meer werk combineren op de pers dan met PMS-drukwerk. FC-Visitekaartjes kunnen makkelijk tegelijk met een FC-brochure gedrukt worden. Dit scheelt enorm veel tijd. PMS is per order afhankelijk en na iedere PMS-drukgang moet de pers schoongemaakt worden. Doordrukken is daarom goedkoper en minder werk.


Waarom ziet mijn drukwerk er toch anders uit?

Ondanks dat je met kleuren heel zorgvuldig te werk gaat, dan nòg kan drukwerk er anders uitzien. Er zijn verschillende factoren die hierbij kunnen meespelen. Bijvoorbeeld als het werk in RGB is opgemaakt en daarna wordt omgezet naar CMYK zie je kleurverschil ontstaan. Dit heeft te maken met het kleurbereik van het RGB-kleurprofiel die groter is dan het CMYK-kleurbereik.

Een andere factor is het gebruikte papiersoort. Uncoated papier [of ongestreken papier] neemt meer inkt op dan coated papier [gestreken papier] waardoor het ontwerp donkerder kan ogen. Gelukkig heeft het PMS-kleursysteem hier al rekening mee gehouden door verschillende kleurwaaiers uit te geven. 2 ervan zijn de Pantone Solid Uncoated en de Pantone Solid Coated waaiers.


Kleurvertalers

Samengevat hoef je je dus minder zorgen te maken over de kleuromzetting van drukkleuren naar webkleuren omdat het kleurbereik van webkleuren groter is dan van drukkleuren. Andersom is het soms wel een Holy Grail om uit te zoeken welke PMS-kleur of CMYK-kleur er bij mijn RGB-kleur matcht. Gelukkig zijn er handige kleurschema’s die je precies de juiste kleurvertaling leveren. Een ervan vind je bijvoorbeeld op: http://rgb.to/

Van vrijwel elk kleurenplatform kan je de juiste omzetting verwachten. Tik bijvoorbeeld de volgende 3 RGB-waardes in 114, 137 en 163. Klik op de knop ‘Color is RGB?’ om te bevestigen et voilà, er verschijnen kleurvertalingen naar legio kleursystemen zoals PMS en CMYK.


Er zijn veel kleurschema’s die je prima op weg helpen. Maar let er wel op dat deze kleurenschema’s handige tools zijn, maar helaas geen garantie voor een een-op-een benadering.